Tiktok nedir? Tiktok uygulaması özellikleri ve nasıl kullanılır, merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız en güncel listeye şimdi bakın!
TikTok, dünya genelinde popülerlik kazanmış ve sosyal medya kullanıcıları arasında heyecanla karşılanan bir video paylaşım uygulamasıdır. Platform, gençler ve yetişkinler arasında büyük bir çekim gücüne sahip olan etkileyici ve yenilikçi özellikleriyle tanınır.
Kullanıcılarına kısa ve eğlenceli videolar oluşturma, düzenleme ve paylaşma imkanı sunar. Bu da kullanıcıların yaratıcılıklarını sergilemelerine ve kendi benzersiz içeriklerini oluşturmalarına olanak tanımaktadır.
TikTok uygulamasının özelliklerine yakından bakıldığında, öncelikle kullanıcı dostu arayüzü dikkat çeker. Kullanıcılar, uygulamayı kolaylıkla keşfedebilir, videoları izleyebilir ve kendi içeriklerini yaratıcı araçlarla oluşturabilir. Özel efektler, filtreler, müzik ve metin ekleme gibi özelliklerle videoları daha eğlenceli hale getirme imkanı sunmaktadır.
Yukarıdakiler gibi daha fazla özelliğin keşfedilmesi için sizlere detaylı bir liste hazırladık. Böylelikle en güncel Tiktok uygulamasının özelliklerine yakından bakabileceksiniz.
Sizleri daha fazla sabırsızlandırmadan milyonlarca kitleyi barındıran popüler uygulama hakkında olan ‘Tiktok uygulamasının özellikleri nelerdir’ yakından birlikte inceleyelim!
Tiktok Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Kuruldu?
Tiktok, kısa video paylaşımına odaklanan bir sosyal medya platformudur. Kullanıcılar, genellikle 15 ila 60 saniye arasında değişen kısa videolar oluşturup paylaşmaktadır. Platformun yaygınlaşması özellikle genç kullanıcılar arasında popüler hale gelmesine sebep olmuştur.
TikTok'un popülaritesi, video içeriklerin hızla tüketildiği ve paylaşıldığı görsel bir platform arayan kullanıcılar arasında artmaktadır. Fakat platform, gizlilik ve veri koruma endişeleri gibi bazı tartışmalara da yol açmıştır.
Sosyal medya platformu Tiktok’un dünya çapında yaygınlaşmasında öncülük eden tarihi ise biraz ilginç. İlk olarak Eylül 2016 yılında ‘A.me’ ismi ile ByteDance tarafından Pekin’de uygulama başlatıldı. Şirket, uygulamanın yurtdışına açılmasını planlıyordu ve Tiktok’un sahibi olan Zhang Yiming, küresel çapta ilerlemenin zorunluluk olduğundan bahsediyordu.
‘A.me’ ismi altında markalaştırılan Douyin uygulaması, ilk Pazar olarak Eylül 2017 yılında Endonezya’ya çıkarıldı. Burada sadece 1 yıl içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşmasıyla dünya çapında olmasını isteyen şirket, uygulamanın adını değiştirdi. Bugün de bildiğimiz gibi Tiktok ismini aldı.
Tiktok Uygulamasının Özellikleri
Sosyal medya platformlarından Tiktok uygulamasının özellikleri aşağıdaki gibidir:
Sizin İçin: Tiktok’ta sizin için (For You) bölümü, kullanıcının ilgi alanlarına ve algoritmanın tanımlamasına göre video ve reklamlar gösterilen alandır. Uygulamaya ilk giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak alandır.
Hikayeler: Tıpkı Instagram’da olduğu gibi Tiktok platformunda da hikayenizi oluşturabilirsiniz. Profil sayfanızda görünen hikayeler, 15 saniyeye kadar olan ve 24 saat görünür olan paylaşımlardır. Özgün ve samimi olarak günlük yaşantınızı paylaşabilirsiniz.
Düet: Özellikle yüksek takipçili içerik üreticilerle birlikte paylaşılan ve Tiktok’tan para kazanmak için (veya takipçi kazanmak) ideal olan özelliktir. Videonuzu yan yana düet biçiminde paylaşmanızı olanak tanımaktadır. Ancak bu özelliği kullanmak için düet özelliğini herkese açık yapmayı unutmayın.
Efektler: Bir video çektiniz ve bir şeylerin eksik olduğunu mu farkettiniz. O halde videonuza efekt ekleyerek insanların ilgisini daha fazla çekebilirsiniz. Unutmayın; efekt eklemenin video kayıdından önce ve sonra olmak üzere 2 çeşidi bulunmaktadır.
Takipçiler: Profilinizin hemen yanında kaç takipçinizin olduğu ve kimlerin sizi takip ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Takipçi özelliği ile takipçi kaldır ve kullanıcı engelleme özelliklerini de beraberinde kullanabilirsiniz.
Tiktok canlı yayın: İçerik üreticisi olarak belirli bir takipçi barajını aştıysanız ve en az 18 yaşında olmak kaydıyla bu özelliği kullanabilirsiniz. Özellik aktif olduğunda ise canlı yayındaki hediyelerle para kazanmanız mümkün olacaktır.
Hediyeler: Bir içerik üreticisini desteklemek veya beğendiğiniz kişiye bağış yapmak mı istiyorsunuz. O halde yalnızca Tiktok jeton yükleyerek kolayca istediğiniz içerik üreticisine bağış yapmanız mümkün olur.
Tiktok’tan para çekmek: Kazandığınız hediyeleri tekrardan başkaları için kullanabilir veya nakit olarak çekebilirsiniz. Para çekmek için bazı şartlar bulunacaktır. Bunların ne olduğunu öğrenmek için ‘Tiktok’tan Nasıl Para Çekilir?‘ içeriğine mutlaka göz atın!
Tiktok’un Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?
Özellikle “Tiktok’un sahibi kim” sorusunu milyonlarca kitlenin öğrenmek istediği sorulardan birisidir. Milyonlarca içerik üreticisi ve izleyenlere ev sahipliği platformun nasıl kurulduğu hikayesi cezbedici olduğu gibi sahibinin de ne kadar kazandığı öğrenilmek istenmektedir.
Merak edenler için Tiktok’un sahibi Zhang Yiming net serveti bilinmemektedir. Ancak Tiktok, ByteDance çatısı altında bulunan uygulamadır. Çeşitli kaynaklarda belirtilen bilgilere göre ByteDance, 2022 yılında 23,9 milyar dolar kazanmıştır.
Tiktok Ne Zaman Çıktı Türkiye
Tiktok, Çin merkezli bir sosyal medya platformudur ve ilk olarak Eylül 2016'da dünya çapında piyasaya sürüldü. Türkiye'de ise Tiktok'un resmi olarak ne zaman hizmet vermeye başladığını net bir şekilde belirlemek zor olsa da, yaklaşık olarak 2017 sonu ve 2018 yılı başında Türkiye'de popüler hale gelmeye başladığını söyleyebiliriz.
TikTok, özellikle 2019 ve 2020 yıllarında Türkiye'deki kullanıcılar arasında büyük bir popülerlik kazanmıştır.
Tiktok Zararları Var Mı?
Tiktok, gizlilik kullanımı ve verilerin saklanması, üçüncü taraflara paylaşımı konusunda tartışmalı olan uygulamaların arasında bulunmaktadır. App Store veya App Store üzerinden uygulamayı yüklediğinizde, hesap açıp kullanmak isteyenlerin telefonla olan neredeyse pek çok bilgiye izin istemesi akıllarda soru işareti bırakmaktadır.
Güvenlik endişelerinden ziyade Tiktok zararları var mı, merak ediyorsanız, aşağıdaki nedenler olabilmektedir:
Zamanın boşa harcanması: Tiktok, kullanıcıların saatlerini sadece videolar izleyerek veya içerik üreterek geçirmelerine neden olabilir. Dolaylı olarak üretkenlikten uzaklaşmaya, günlük görevleri ihmal etmeye ve zaman yönetimi becerilerinin zayıflamasına yol açabilir.
Sağlık sorunları: Uzun süreli ekran süresi göz yorgunluğuna, baş ağrısına ve uyku düzeninin bozulmasına neden olabilecektir. Özellikle ergonomik ortamda bulunmayan kullanıcılar, bir takım sağlık sorunları ile yüzleşebilir.
Düşük özgüven ve benlik saygısı: Sosyal medya, kullanıcıların kendilerini başkalarıyla karşılaştırmalarına neden olan yerledir. Kusursuz görünen insanların videolarını izlemek, kullanıcıların kendi görünüşleri, yetenekleri veya yaşamları hakkında olumsuz hissetmelerine yol açacaktır.
Zararlı içerikler: Tiktok'ta bazen şiddet, taciz veya yanıltıcı bilgiler gibi zararlı içerikler bulunabilir. Özellikle genç kullanıcılar için bu tür içeriklerin etkileri ciddi olabilir.
Mahremiyet riskleri: TikTok, kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşabileceği bir platformdur. Mahremiyet ayarlarının yanlış yapılandırılması veya dikkatsizce kişisel bilgilerin paylaşılması sonucunda kullanıcılar mahremiyet ihlalleri veya siber zorbalık riskiyle karşılaşabilir.
Bağımlılık: TikTok'un sürekli güncellenen ve sınırsız içeriğiyle kullanıcıları bağlama potansiyeli vardır. Bağımlılık, gerçek hayat etkinliklerine ve sosyal ilişkilere olan bağlantıyı zayıflatabilir.
Tiktok Nedir Nasıl Para Kazanılır?
Tiktok üzerinden para kazanmak herkesin hayalidir ve içerik üreticilerin emeğinin karşılığıdır. Hiçbir emek karşılıksız verilememelidir. Böylelikle gerçek kazancın şansını yakalayabilir ve sürekliliği sağlayan meslek edinebilirsiniz.
Platformda takipçi kazanmak oldukça önemlidir. Canlı yayın hediyeleri almak ve diğer özellikleri aktif etmek için videolarınızın iyi izlenmesi ve takipçi barajını aşmanız gereklidir. Daha hızlı bir şekilde güvenilir yollardan ise takipçi elde etmek oldukça basittir.
Tiktok takipçi satın al sayfasından hizmet satın alabilir ve kitlenizi büyütebilirsiniz. Aynı zamanda izlenme satın alarak içeriğini daha geniş kitlelere kısa sürede yaymak basit olacaktır. Böylelikle Tiktok fenomeni olma yolunda emin adımlar atmış olursunuz.